Як кава впливає на кишківник

Кава — це не лише ранковий еліксир бадьорості. Вона також є стимулом для мільярдів дружніх мікробів у нашому кишківнику.

30.10.2025

Про це повідомляє The Telegraph

What drinking coffee every morning does to your gut health
 (Як ранкове вживання кави впливає на здоров'я кишечника.)
Numerous studies have shown that a cup of joe is good for the gut – but what’s the best way to prepare it, and are some better than others?
 (Численні дослідження показали, що чашка кави корисна для кишечника, але як її найкраще приготувати, і чи деякі з них кращі за інші?)

Що містить кава та на що і як вона впливає?

Існують свідчення, що, зокрема, еспресо може сприятливо впливати на мікробіом, потенційно покращуючи здоров'я і навіть сприяючи довголіттю.

"Ці мікроби все частіше роблять благотворний вплив на метаболізм, контроль ваги і психічне здоров'я. Кава містить кілька сполук, які діють як пробіотики, тобто вони живлять пробіотичні корисні бактерії, забезпечуючи їх поживними речовинами, необхідними для росту та функціонування", - розповіла дипломована дієтологиня і практик функціональної медицини Нікола Шубрук.

Кофеїн діє як стимулятор, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику. У дослідженні 2023 року, опублікованому в журналі Nutrients, вивчали зв'язок між кофеїном, споживанням кави і мікробіомом товстої кишки. Результати засвідчили, що багатство мікробіома вище у тих, хто регулярно п'є каву, у них більше корисних видів Alistipes і Faecalibacterium і менше шкідливих Erysipelatoclostridium, які спричиняють проблеми. Це випливає з попереднього дослідження, в якому виявили, що вживання кави пов'язане зі збільшенням кількості біфідобактерій.

Кава також містить рослинні сполуки, звані поліфенолами, які містяться у фруктах, овочах, травах, спеціях, чаї, темному шоколаді та вині.

"Поліфеноли діють як протизапальні антиоксиданти. Вони можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали", - зазначає Нікола Шубрук.

Зокрема, такий поліфенол як хлорогенова кислота. Згідно з дослідженням, опублікованим 2020 року в журналі Experimental and Clinical Sciences, пацієнти, які вживали каву з високим вмістом хлорогенової кислоти, знизили ризик розвитку діабету 2-го типу та неалкогольної жирової хвороби печінки, а також схудли.

Встановлені дослідження також показали, що кофеїн корисний для кишківника, стимулюючи товсту кишку і сприяючи регулярному випорожненню.

Що краще - чорна кава чи кава з молоком

Експерти сходяться на думці, що чорна кава ліпша, ніж капучино, лате або флет вайт.

"Доведено, що молоко перешкоджає засвоєнню поліфенолів", - каже Юлія Копчиньска, мікробіолог із Польського інституту біохімії та біофізики у Варшаві.

Що краще - робуста чи арабіка

Існує два основних види кавових зерен: арабіка і робуста.

"Кожен із них має різні якості на певних етапах обсмажування. Хоча світле обсмажування зазвичай містить більше кофеїну, в ньому зберігається більше антиоксидантів, ніж у темному обсмажуванні. У зернах робусти світлого обсмажування більше антиоксидантів, ніж у каві арабіки світлого обсмажування", - каже Юлія Копчиньска.

Тривалість зберігання зерен також впливає на рівень поліфенолів у них: у зернах, що зберігалися 12 місяців і довше, їхній вміст знижується.

Яка користь від розчинної кави

Хоча дослідження показують, що розчинна кава може містити навіть більше поліфенолів і мінералів, ніж мелена, у ній також на 100% більше акриламіду, а в замінниках кави його може бути навіть на 300% більше.

"Акриламід утворюється в каві в процесі обсмажування, і якщо люди піддаються його впливу у великих кількостях, це може підвищити ризик пошкодження нервів і раку. Однак Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує скоротити кількість акриламіду в нашому раціоні. Тому ми також рекомендуємо класичну мелену каву, а не розчинну та її замінники", - каже Юлія Копчинська.

Каково содержание кофеина в кофе?

Содержание кофеина в 1 мл кофе зависит от способа приготовления и типа кофе, но в среднем можно ориентироваться на следующие данные:

Таким образом, ориентировочно в одном миллилитре кофе содержится от 0.3 до 2.7 мг кофеина в зависимости от напитка и способа его приготовления. Для более крепких видов кофе, таких как эспрессо, концентрация кофеина на 1 мл значительно выше по сравнению с растворимым или фильтр-кофе.[2][5]

Найдено в:
[1] https://sunrisecoffee.ua/ru/skilky-kofeinu-v-kavi/
[2] https://dr-coffee.su/blog/skolko-v-chashke-kofe-kofeina/
[3] https://molodo.com.ua/ru/news/korisni-statti/skilki-kofeinu-mistitsya-v-kavi/
[4] https://filizhanka.com/articles/chay-ili-kofe-gde-bolshe-kofeina.html
[5] https://coffeemap.com.ua/soderzhanie-kofeina/
[6] https://aromisto.com.ua/ru/articles/134-soderzhanie-kofeina-v-kofe-o-chem-nuzhno-znat.html
[7] https://toitumine.ee/ru/kak-pravilno-pitatsya/rekomendatsii-v-oblasti-pitaniya-i-piramida-pitaniya/kofein
[8] https://c4l.com.ua/ru/shcho-vplyvaie/
[9] https://sunrisecoffee.ua/ru/de-bilshe-kofeinu-v-chai-chy-kavi/
[10] https://royal-life.ua/odna-chashka-kavy-skilky-u-nii-kofeinu/

https://www.perplexity.ai/

Скільки кави можна пити на день

"Якщо припустити, що чашка кави становить 220 мл, то дві-три чашки - це оптимальний варіант, а п'ять - верхня межа. Максимальна рекомендована кількість кофеїну - 400 мг на день. Перевищення 600 мг пов'язане з безсонням і високим тиском", - каже Юлія Копчинська.

За її словами, у чашці кави домашнього приготування міститься від 70 до 140 мг кофеїну, залежно від зерна і способу приготування. Тоді як середня кава в кав'ярні містить 180 мг кофеїну.

Як найкраще готувати каву

Заварена кава містить кафестол і кахвеол - хімічні речовини, відомі як дитерпени.

"Кафестол і кахвеол відомі своїми протизапальними, антидіабетичними, протираковими та поліфенольними властивостями. Їхній вміст у нефільтрованій каві в 30 разів вищий", - каже Юлія Копчинська.

З іншого боку, за її словами, нефільтрована кава містить олії, які, як було доведено, підвищують рівень холестерину.

"Фільтрована кава не тільки містить менше кавових олій, а й містить менше кофеїну порівняно з нефільтрованою", - зазначила експертка.

Дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Foods, показало, що приготування кави в аєропресі найкраще зберігає поліфеноли.

Для конструктивности сведения о кофеине сведены в таблице

McDonalds Starbucks Типичная арабика Типичная робуста Капсулы Nespresso
Кофе без кофеина (декаф)
Джезва 200 мл 130-170 мг 260-340 мг 2-3 мг
Эспрессо 30-40 мл 71 мг 75 мг 40-60 мг 80-120 мг 50-100 мг 1 мг
Лунго 60-120 мл 70-100 мг 140-200 мг
Двойной эспрессо 60 мл 142 мг 150 мг 80-120 мг 160-240 мг 2 мг
Американо 240 мл/360 мл 71/142 мг 75/150 мг 40-120 мг 80-240 мг 1-2 мг
Капучино 240 мл/480 мл 71/142 мг 75/150 мг 40-120 мг 80-240 мг 50-100 мг 1-2 мг
Латте 360 мл/480 мл 71/142 мг 75/150 мг 40-120 мг 80-240 мг 50-100 мг 1-2 мг
Фильтр-кофе (для тех, кто не понимает, это просто «кофе») 360 мл/480 мл 109/145 мг 235/310 мг 100-200 мг 200-400 мг 2-3 мг
Аэропресс 180 мл 80-120 мг 150-200 мг 1-2 мг
Френчпресс 200 мл 120-150 мг 240-300 мг 2-3 мг
Джерело:
https://101kofemashina.ru/faq/caffeine/