Про це повідомляє The Telegraph
Що містить кава та на що і як вона впливає?
Існують свідчення, що, зокрема, еспресо може сприятливо впливати на мікробіом, потенційно покращуючи здоров'я і навіть сприяючи довголіттю.
"Ці мікроби все частіше роблять благотворний вплив на метаболізм, контроль ваги і психічне здоров'я. Кава містить кілька сполук, які діють як пробіотики, тобто вони живлять пробіотичні корисні бактерії, забезпечуючи їх поживними речовинами, необхідними для росту та функціонування", - розповіла дипломована дієтологиня і практик функціональної медицини Нікола Шубрук.
Кофеїн діє як стимулятор, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику. У дослідженні 2023 року, опублікованому в журналі Nutrients, вивчали зв'язок між кофеїном, споживанням кави і мікробіомом товстої кишки. Результати засвідчили, що багатство мікробіома вище у тих, хто регулярно п'є каву, у них більше корисних видів Alistipes і Faecalibacterium і менше шкідливих Erysipelatoclostridium, які спричиняють проблеми. Це випливає з попереднього дослідження, в якому виявили, що вживання кави пов'язане зі збільшенням кількості біфідобактерій.
Кава також містить рослинні сполуки, звані поліфенолами, які містяться у фруктах, овочах, травах, спеціях, чаї, темному шоколаді та вині.
"Поліфеноли діють як протизапальні антиоксиданти. Вони можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали", - зазначає Нікола Шубрук.
Зокрема, такий поліфенол як хлорогенова кислота. Згідно з дослідженням, опублікованим 2020 року в журналі Experimental and Clinical Sciences, пацієнти, які вживали каву з високим вмістом хлорогенової кислоти, знизили ризик розвитку діабету 2-го типу та неалкогольної жирової хвороби печінки, а також схудли.
Встановлені дослідження також показали, що кофеїн корисний для кишківника, стимулюючи товсту кишку і сприяючи регулярному випорожненню.
Що краще - чорна кава чи кава з молоком
Експерти сходяться на думці, що чорна кава ліпша, ніж капучино, лате або флет вайт.
"Доведено, що молоко перешкоджає засвоєнню поліфенолів", - каже Юлія Копчиньска, мікробіолог із Польського інституту біохімії та біофізики у Варшаві.
Що краще - робуста чи арабіка
Існує два основних види кавових зерен: арабіка і робуста.
"Кожен із них має різні якості на певних етапах обсмажування. Хоча світле обсмажування зазвичай містить більше кофеїну, в ньому зберігається більше антиоксидантів, ніж у темному обсмажуванні. У зернах робусти світлого обсмажування більше антиоксидантів, ніж у каві арабіки світлого обсмажування", - каже Юлія Копчиньска.
Тривалість зберігання зерен також впливає на рівень поліфенолів у них: у зернах, що зберігалися 12 місяців і довше, їхній вміст знижується.
Яка користь від розчинної кави
Хоча дослідження показують, що розчинна кава може містити навіть більше поліфенолів і мінералів, ніж мелена, у ній також на 100% більше акриламіду, а в замінниках кави його може бути навіть на 300% більше.
"Акриламід утворюється в каві в процесі обсмажування, і якщо люди піддаються його впливу у великих кількостях, це може підвищити ризик пошкодження нервів і раку. Однак Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує скоротити кількість акриламіду в нашому раціоні. Тому ми також рекомендуємо класичну мелену каву, а не розчинну та її замінники", - каже Юлія Копчинська.
